Vicko Buktenica


''Slikar od srca'' prepoznatljivih motiva otoka Šolte, toplog, raskošnog kolorita koji naglašava radost življenja, s kompozicijama u kontrastima boja i pointilističkim pristupom detaljima.

Njegov rad u maniri naive okarakteriziran je kao naiva nova izrasla iz tradicije šoltanskog naivnog slikarstva kojemu je put utro slavni Eugen Buktenica Đenko (1914.-1997.), najznačajniji slikar dalmatinske naive koji je stajao uz bok najpoznatijim imenima naivnog slikarstva Podravine, s kojima je sudjelovao u osnivanju Hrvatskog društva naivnih umjetnika 1963. godine.
Vicko Buktenica rođen je 1964. godine u Splitu. Živi i radi u Grohotama na Šolti gdje je, po oporuci strica Eugena, nastavio slikarsku tradiciju i njegovu rodnu kuću uredio kao Galeriju sa stalnim postavom svojih i Đenkovih djela. Slikarstvom se bavi od 1999., član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika od 2007. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je priznanja Općine Šolta za poseban doprinos u očuvanju tradicije i kulturnih vrijednosti otoka Šolte.


Galerija i Spomen kuća Eugena Buktenice proglašena je Centrom dalmatinske naive.

Uz naivu, Buktenica ml. otkriva i jedan novi svijet - apstrakciju. U apstraktnom slikarstvu, Vicka Buktenicu uspoređuju sa slavnim Paulom Jacksonom Pollockom (1912.-1956.), američkim slikarom koji se proslavio svojim djelima rađenim tehnikom drippinga (kapanja).

Samouki slikar iz malih Grohota na otoku Šolti, čije slike danas krase domove poklonika njegove umjetnosti na raznim stranama svijeta, ni ne znajući za Pollocka i njegove dosege, sam otkriva istu tehniku rada 50 godina nakon Pollocka obnavljajući stara vrata od konobe s ostacima boja te tako sasvim slučajno otkriva svoj dar i način na koji želi izraziti svoj unutarnji svijet. A potom je u njegovim apstrakcijama eruptirao kolorit i neka začudna nepotrošiva energija kojom osvaja publiku.

Vicko Buktenica, ta ''neugasla svića Šolte'' – kako ga naziva profesor Duško Aničić u predgovoru katalogu njegovih djela 2012. godine, proširio je svoju djelatnost u više pravaca. Osnovao je Likovnu udrugu Eugen Buktenica Đenko u sklopu koje se organiziraju likovne radionice, izložbe, kolonije, akcije humanitarnog karaktera, iniciraju razni kulturno-umjetnički sadržaji u suradnji s pojedincima i udrugama srodnog djelokruga rada u cilju promicanja likovne kulture Šoltanske naive i sjećanja na rad i djelo Eugena Buktenice. Smisao života i rada je i prenošenje naslijeđa mlađim generacijama i onima koji će šoltansku naivu tek otkriti, a s druge strane promocija hrvatske tradicije, baštine, kulture, kroz turističke programe i projekte.